Категория:Защо да работим с доброволци

от Timeheroes wiki
Направо към: навигация, търсене

Ако погледнем по-голямата картина, какъв е смисълът да включвате в работата си доброволци вместо да се справите сами или дори да назначите някого? Отговорите варират от откровеното „Без доброволци нямаше да съществуваме“ до по-философски възгледи за трансформиращия потенциал на критична маса доброволци в едно общество.

Факт е, че много неправителствени организации са започнали съществуването си като неформални групи от съмишленици, събрани от една кауза. TimeHeroes се движи от доброволци близо година след стартирането си, а дори днес има малък екип и се радва на геройска доброволна подкрепа. Много такива организации ясно си дават сметка, че не биха могли да осъществяват дейността си и по-мащабни кампании без своите доброволци.

Друга причина да работите рамо до рамо с доброволци, е предаването на конкретни знания, умения и дори нагласи на повече хора. В пряка работа може да запалите много повече хора да се грижат за околната среда, да се застъпват за нечии права и дори да изразяват позиция по социално значими въпроси пред властите, отколкото ако таргетирате същите хора в рамките на кампания. Това е един вид „учене чрез преживяване“ или силен начин да запалите някого по каузата си, като го направите свой съмишленик.

Трета причина е ясното съзнание, че доброволците вливат свежи идеи, знания и умения в работата ви. Те най-често не са толкова дълбоко наясно със сферата ви, колкото вас самите, затова и не знаят кое „няма как да стане“ и е по-вероятно да намерят начин как да направят така, че „да стане“. Освен това са добър източник на обратна връзка за работата ви, тъй като не са обвързани в колегиални отношения и йерархии.