Категория:Предварителна комуникация

от Timeheroes wiki
Направо към: навигация, търсене

Установили сте първоначален контакт с бъдещите ви доброволци. Поддържате ли връзка с тях от този момент до провеждането на инициативата, в която ще помагат, или до началото на стажа им?

Отговорът зависи от това колко далеч в бъдещето е моментът на включване на доброволеца, какъв е типът на мисията, необходими ли са обучение или друга комуникация. Ако имате възможност, свържете с доброволеца поне веднъж преди мисията, независимо от това дали е дългосрочна или еднократна, дали е далеч във времето или съвсем скоро, дали е масова мисия или напротив – вероятността доброволецът да се почувства по-ангажиран и информиран е голяма. Във всеки случай е добра идея всеки доброволец да има цялата необходима информация на едно място, например в мейл. Дори да сте говорили лично преди инициативата или да сте сигурни, че в обявата за набиране на доброволци всичко е ясно, улеснете доброволеца и си спестете недоразумения, като изпратите в мейл всички важни неща като дата, час, място, контакт на отговорник за доброволците или провеждането на мисията, подходящо облекло и други необходими принадлежности. Можете изрично да напомните, че очаквате доброволците да ви предупредят, ако разберат, че няма да успеят да се включат. В този мейл бихте могли да включите и кратка информация за събитието, организацията или голямата кауза и да поканите доброволеца да я сподели в социалните си мрежи, както и да включите линкове към всички ваши социални мрежи (Фейсбук, Туитър, Инстаграм, Гугъл +, интернет страница и т.н.) и онлайн бюлетини, така че доброволците да ви следят и там.

Ако доброволците са се записали за мисия, която е по-далеч в бъдещето, напомнете им за събитието чрез мейл, телефонно обаждане или друго с наближаването на началото му.

Специализирани мисии, изискващи доброволци с конкретни умения или знания, може да изискват провеждането на предварително обучение. Мисии, свързани с уязвими групи (деца; хора с увреждания; хора, преживели насилие; хора, изтърпяващи присъди и др.), може да изискват изваждането на специални документи за всеки доброволец, като например свидетелство за съдимост, медицинско свидетелство и други.